Sjekk minneboka fra barndommen

Sett deg ned. Lukk øyene. Gå tilbake til barneårene. Til steder hvor smil og latter preget dagene.

For et dyptdykk i barndommen kan sende deg på oppdagelseferd. Til steder du ikke har vært på 20 eller 30 år. Mange ting har endret seg på alle disse årene. Men kanskje ikke stedet eller ferden dit selv om man ikke kan vite det for sikkert. Og det kan være at du ser på gamle favoritter med en annerledes innstilling og syn når du endelig vender tilbake.

Gopetjønna på Vartdal ligger i vakre omgivelser.
Gopetjønna på Vartdal ligger i vakre omgivelser (telefonbilde).

Vi lå på verandaen i det som var hjemmet mitt fra jeg var tre år gammel til jeg var 23. I bygda Vartdal, et sted med 700 mennesker. Som er et fantastisk utgangspunkt for veldig mange flotte og unike fjellturer i de majestetiske Sunnmørsaplene som befinner seg rett utenfor stuedøra.

Badeplass

Med 30 grader og strålende sol så hadde vi ikke skattene som reiser seg i fjellheimen i tankene, men strandliv og bading.

Problemet var bare at jeg ikke hadde badet i sjøen på 20 år i dette området og hadde ingen anelse på hvor jeg kunne dra. Badeplassene kunne jo være en saga blott nå.

Men så slo det meg. Et sted vi dro til gang på gang i barndommen. Innerst inne i dalen, litt opp i den ene fjellsiden. Seks kilometer fra huset vårt lå Gopetjønna.

Som barn syklet vi, men med bil tok det et kvarter. Med kyrne som nysgjerrige bivånere parkerte jeg bilen. Da gjensto bare ti minutters rolig gange gjennom skogen før vi var ved kulpen. En liten åpning mellom trærne, og plutselig var jeg der. Jeg husket den som fem meter i omkrets, men den var jo dobbelt så stor.

Så vakkert. Så idyllisk. Et sted av fred og ro. Og ingen andre mennesker.

Kanskje ikke så rart. Her må du ha lokalkunnskap. Dette stedet går man glipp om man følger stien opp fjellet og ikke vet hva den lille avstikkeren inne i skogen leder til.

Liten dam

Ned langs fjellsiden sildret vannet til kulpen. Det flotte sommerværet hadde sørget for at snøen hadde smeltet bort flere uker tidligere, og slusene i himmelen hadde vært stengt i mange uker, så regnvann eksisterte heller ikke.

Lite vann eller ikke, det spilte ingen rolle. Det var helt nydelig å legge seg ned i en liten dam rett over Gopetjønna, for vannet var varmt og deilig.

Men jeg visste smertelig godt at temperaturen noen meter lenger nede i Gopetjønna var en helt annen.

Lysten på å hoppe uti var selvsagt der. Kaldt eller ikke, jeg kunne jo ikke la være. Jeg var tross alt tilbake på en av mine favorittsteder som barn.

Fem minutter før vi skulle dra var det ingen vei tilbake. Jeg hadde utsatt det lenge nok. Jeg kastet jeg meg uti og tok noen tak.

Ååååååå, så varmt og deilig det var. NOT!

Det var kaldt. Det føltes – utrolig nok – som det var 20 graders forskjell mellom dammen på berget og Gopetjønna. Og det til tross for at de lå fem meter fra hverandre.

Ja, jeg vet jeg kan være en pyse. Men kaldt vann ser bare ut til å bli kaldere for hvert år 🙂

Skjult perle

Minnene strømmet på. Fra en ubekymret og herlig barndom. Med masse lek i denne herlige kulpen i fantastiske omgivelser.

En skjult perle.

Så vakkert at min samboer falt hodestups. Og jeg måtte nærmest tvinge henne til å dra derfra. Den enkleste form for lykke fant vi i min gamle bakgård.

Ikke vanskelig å forstå.

Jeg var tilbake på Gopetjønna bare to uker senere. Selv om jeg visste regnet ville slå ned hvert øyeblikk. Det ble 20 minutter før vi måtte dra før himmelen åpnet opp og sendte sin våte vrede ned mot oss. Men vi fikk i det minste noen gode minutter i paradis.

Av og til er det alt man trenger.

En ting er sikkert. Etter at jeg nyoppdaget Gopetjønna, kommer jeg til å dra tilbake mange ganger i fremtida. En slik perle kan ikke få være i fred.

Den må nytes!!!

Så dra tilbake i tid. Til barndommen og gjenopplev de gode øyeblikkene. Til steder hvor det ordet bekymring ikke eksisterte. Som i dag vil gi deg en indre ro, langt borte fra en stressende hverdag.

Det kan være et av de beste valgene du har gjort på lang tid 🙂

Godt og varmt :)
Godt og varmt 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s