Reiseguide for Cuba

cuba-1-139

Her får du mye nyttig og praktisk informasjon før du reiser til Cuba. Informasjonen er basert på egne opplevelser fra en fire ukers reise på tvers av øya i januar 2018.

Og jeg kan ikke poengtere sterkt nok at jeg har opplevd at ting jeg har lest på nett og sett på You Tube ikke lenger stemmer med virkeligheten. Dessuten vil nok mye endre seg i tiden som kommer.

Hvor bør du dra?

Det kommer veldig an på hva du ønsker å oppleve. Jeg er ikke en strandløve, så droppet så å si alt av slike reisemål. Varadero utelukket jeg fullstendig, for jeg ønsket å oppleve noe av det ekte Cuba, ikke et resortsted du finner hundrevis av andre steder i verden.

Min reiserute (25 dager på Cuba): Havana-Santiago de Cuba-Baracoa-Trinidad-Cienfuegos-Viñales-Havana.

Mine favoritter ble Baracoa og Viñales på grunn av naturopplevelsene jeg fikk og Baracoa også fordi det var svært få turister der. Jeg prøver også å komme meg litt bort fra de typiske turistfellene, selv om jeg selvsagt oppsøker mange av de. Snakker du spansk – dra inn i nabolagene ingen andre går i og snakk med lokalbefolkningen!

El Nicho var uten tvil det vakreste sted jeg besøkte (51km fra Cienfuegos) Et paradis hvor man glemmer tid og sted og alle bekymringer man måtte ha.

cuba-1-136
Nedre del av El Nicho

Sesong:

Det er høysesong fra desember til mars. Jeg var der i januar, og det var mye turister i Havana, Trinidad og Viñales. En taxisjåfør fortalte meg dog at han mente at det var tre ganger så mange turister i januar 2017 som i år. Han så en nedgang i turismen, og mente amerikanerne uteble.

Om sommeren er det veldig varmt, spesielt i juli og august, så det kan bli vel strevsomt å være en aktiv turist. Styr unna høsten da det er regntid og orkansesong.

Transport:

Jeg brukte buss og selskapet Viazul på seks turer på kryss og tvers av landet, noe som fungerte veldig bra. Ikke tro et ord på det som skrives om at bussreiser er problematisk. Avgang til satt tid hver eneste gang og kun to ganger var vi forsinket ved ankomst (10 og 25 min.) Imponerende med tanke på at to av turene mine var på 12 og 15 timer.

Husk: Kjøp billetter på forhånd, en dag eller to for å være sikret billett. Men jeg kjøpte også to ganger på dagen uten problem, ene gangen bare 20 minutter før avgang fra Havana til Viñales. Dette da jeg kom rett fra Cienfuegos.

Ha med ID – ta bare bilde av pass og ha det på telefonen. Glemte det av et par ganger, men brukte bare navnet mitt fra tlf (innstillinger). Og ja, regn med køer her som med alt annet på Cuba.

cuba-1-138

Ta med varme klær på bussen. De elsker å bruke AC, så kan bli veldig kaldt.

Buss er et glimrende transportmiddel for å treffe folk også! Jeg reiste alene og fikk flere reisevenner ved å bruke buss. Snakk med folk!!!

Ikke bli overrasket om sjåførene stopper noen ekstra ganger for å gjøre egne handler langs veien. De har verdens beste tid, men ingen vits i å la seg irritere.

Det finnes mange offentlige transportmiddel, så prismessig kan du spare mye. Men jeg kan anbefale Viazul på det sterkeste. For eksempel kostet det 450 kroner fra Havana til Santiago de Cuba, en tur på 15 timer. Havana-Viñales kostet 100,-.

Taxi Colectivo fungerer også veldig bra, og er et godt og billig alternativ. Spesielt inn til Havana er det perfekt, med tanke på at Viazul har kontor/holdeplass et godt stykke utenfor sentrum.

cuba-1-137

Internett

Senk forhåpningene dine mange, mange ganger. Ekstremt tregt de fleste steder og mange er på. Best nett fikk jeg i Baracoa og Viñales. Verst i Trinidad. Finnes i de aller fleste byene du reiser til, se bare etter steder hvor mange sitter med telefonen.

Det er nesten alltid lange køer for å kjøpe internettkort da du må registreres hos det statlige selskapet ETSECA. Ta med ID. Og av og til faller systemene sammen, noe det gjorde blant annet i flere timer i Havana.

1 time koster 1 CUC (8,-). Kjøp mange kort når du først handler. Hotellene tar mellom 3-5 CUC.

Lett å kjøpe kort på gata. Kjøpslå, men som regel 2 CUC for ett kort. Og da slipper du kø.

Kultursjokk

Vær forberedt på at kontakt med det andre kjønn kan gi noen veldig annerledes opplevelser. Mange er sykt pågående, og det er nesten umulig å forestille seg hvor ekstremt pågående kvinnene og mennene er. Ropene på gata etter deg kommer like mye fra kvinnene som mennene. Her er det ingen forskjell på menn og kvinner om de vil ha oppmerksomheten til turistene. For mange kvinner ser på en vestlig mann som deres beste mulighet til å komme seg bort fra Cuba.

Dessuten vanker naturligvis mange prostituerte på turiststedene. I løpet av en time på Casa de Trova i Santiago de Cuba var fem av dem på meg for å danse og få drinker før det ble snakk om sex. Reiser du alene, er dette noe du vil oppleve flere steder. Og de gir seg heller ikke med det første. Jeg opplevde at jeg faktisk måtte forlate utesteder siden de ble for pågående.

Innreise/penger

Du må ha visum. Et såkalt travelcard, som kan være inkludert i prisen hos charterselskap og flyselskap. Sjekk dette. Ellers kan du få det via den cubanske ambassaden i Oslo og det koster 475,-.

Det var svært enkelt å komme inn i Cuba, en kjapp sjekk av passet og så var jeg inne. Men det kan ta svært lang tid før bagasje er på båndet, så fortvil ikke. Det tok nesten 45 minutter fra første bag fra flyet var på beltet til min dukket opp.

I utgangspunktet m du ha gyldig reiseforsikring, returbillett og en adresse på Cuba, men de sjekket ikke noe av dette da jeg var der.

Veksle gjerne penger rett utenfor inngangen til flyplassen, men husk at de legger 10 prosent på dollar, så bruk euro.

Det er minibanker i alle byer av litt størrelse og om du vil unngå å reise rundt med tusenvis av kroner, så begrens kontantuttaket ved avreise i Norge. Det var en lek å ta ut penger med norsk visakort.

Det kan være lurt å veksle til mindre sedler. Ofte klarer de ikke veksle større sedler. Men jeg møtte stor velvilje til å få vekslet i barer og restauranter.

Via USA:

Du må – som amerikanerne – oppfylle en av 12 grunner, til å få dra til Cuba om du reiser via USA som det jeg gjorde. La det kun inn i maskinen ved innsjekk og det var alt. Så helt uproblematisk.

NB! American Airlines tar dobbel pris på reisekortet/visum til Cuba. Koster 50 dollar, men de tar 50 i administrasjonsgebyr i motsetning til mange andre flyselskap.

Mat

Regn med å bli litt syk først som sist. Jeg pådro meg diare tre ganger i løpet av 25 dager. Ta med medisin.

Om maten kommer for fort kan det være et tegn på at ting kan gå galt, for i Cuba bør du ha tålmodighet, for ofte tar det tid før maten er på bordet. Vær heller glad når ting tar lang tid.

Det er mye god sjømat, men ting er veldig enkelt med stort sett ris, salat og chips av banan som tilbehør. Middag koster som regel mellom 40 til 80 kroner og du får rikelig med mat. Vær forberedt på at de mangler ting på menyen.

Spis frokost på ditt Casa om du bor der. Vanskelig å få frokost ellers.

Viñales hadde helt klart de beste restaurantene og den beste servicen. Det er tydelig at de har vært vant med mye turister i noen år. Her spiste jeg også gode frokoster ute.

Dalgligvarebutikker

Veldig dårlig utvalg. Glem å handle der. Finnes knapt matvarer, men mye drikkevarer. Her er et eksempel:

Dette er ca 70 prosent av hele arealet til den største dagligvarebutikken i sentrum av Viñales (27.000 innbyggere) 25% Alkohol, 25% andre drikkevarer, 25% velværeprodukter, 10% potetgull, 10% dressinger, 3% prosent kaffe, 2% diverse. En typisk butikk på Cuba uten matvarer…

Bo

Om du ikke er av den som vil bruke tusenvis på overnatting og bo på de sykt overprisede hotellene, så bo på Casa Particular/Airbnb. Cubanerne er fantastiske verter, de gjør hva som helst for at du skal trives. Og rom og bad er av god standard. Forvent dog lite vann i dusjen.

Jeg betalte mellom 15-25 CUC (120-200,-) for natten.

Mange steder er også på Airbnb, men husk at du ikke kan bestille når du er i Cuba. Send dem bare en melding og så ordner du reservasjon.

Det er uansett lett å finne et sted etter at du har kommet frem.

Hjelp til cubanere

Mange av dem er ekstremt fattige. Og da mener jeg ekstremt. De som driver Casa Particular sitter godt i det. Men du vil møte mange som ber om penger, mat, godteri, tannkrem og shampoo. De to siste kan koste til sammen så mye som 30-50 prosent av lønnen deres i måneden. Ta med og del ut.

Noen vil også spørre deg om klær og sko. Og du kan gi det bort. Desperasjonen er stor.

En kvinne vi spiste hjemme hos ba om klær. Hun ville kjøre seks mil tur-retur siden vi var på sykkeltur for to t-skjorter. Vi ga henne 5cuc hver (tre av oss). Omtrent en månedslønn på hennes sted. Hun ble rørt til tårer. Det kostet hver av oss tre kun 40 kr.

cuba-1
Ungene vil ha noe å spise, men de ba også om tannkrem…

De aller fleste er høflig, hyggelig og er nysgjerrig på deg. Og om de til slutt spør om en CUC, så ikke bli skeptisk. Du tåler å gi bort en eller to, evt kjøp de en drink.

Jeg har aldri gitt så mye fra meg i cash, snacks, drikke ogdet gjør bare godt å hjelpe andre.

En litt tilbakestående prøvde å selge meg noe i tre dager. Like før jeg dro satt jeg på en café. Han hadde gått i de samme klærne alle tre dagene. Jeg dro bare opp en seddel fra lomma, og det var 5 CUC. De to cubanske kvinnene på nabobordet så ut til å få tidenes sjokk. Kanskje ikke så rart, det var snakk om en halv månedslønn for mange. Men til syvende og sist var det snakk om kun 40 kroner for meg.

Barn spør ofte om ting, og det var nesten et sjokk at tannkrem var noe de ønsket. Men det å såpe koster så mye, at de ofte ikke kan velge det med tanke på at det å overleve og ha mat på bordet er viktigst.

Sikkerhet

Jeg følte meg aldri usikker. Og jeg er en som gikk mye utenfor ‘turiststrøkene’. Jeg gjør det bevisst for å se hvordan lokalbefolkningen virkelig har det. De er smilende og utrolig imøtekommende. Dessverre snakker jeg knapt spansk 😦

Bevegde meg også i disse strøkene i nattemørket og var aldri redd, men så var det heller ikke noe å frykte. Det eneste som kom var ropene fra kvinnene.

Cubanerne trekker til gata på kveldene, for de er ekstremt sosiale. Men som sagt, ingen grunn til frykt om du går på seks-syv karer. De ser bare nysgjerrig på deg.

Budsjett

Totalt på 25 dager brukte jeg 17.000,- på overnatting, reising, mat og så videre. Jeg la aldri opp noe budsjett, men brukte fritt det jeg følte for. Det er fullt mulig å bruke mindre, men ved normal bruk (tre måltider) så vil du nok ligge på 600-700,- dagen. Jeg valgte Casa Particular hele veien og betalte mellom 120,- og 200,- natta. Frokost er lurt å kjøpe der du bor til 40,-, men husk at maten er så som så. Luftige boller, egg, frukt, juice, te og kaffi står som regel på menyen. Mange tilbyr også middag, men jeg spiste alltid ute, men det er fordi jeg liker å gå på forskjellige steder. De jeg traff som spiste på Casa, skrøt imidlertid av maten.

Har du noen spørsmål, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s