Et himmelrike innenfor murene

Gamlebyen. Ordet har en enorm drakraft. De aller fleste av oss blir dratt mot det gamle. For historie er noe som opptar svært mange av oss.

Men få byer er så unik som Rothenburg ob der Tauber. Byen på om lag 11.000 innbyggere har nemlig en nesten intakt middelaldersk byarkitektur. Og utrolig nok, store deler av byen er omkranset av den opprinnelig bymuren, som ble påbegynt omtrent da det ble bystatus i 1172.

Det er en selvfølge at byen er på UNESCOs verdensarvsliste.

Jeg parkerte like utenfor muren og det slo meg med en gang at noe storslaget ventet på innsiden av denne porten i muren.

FullSizeRender-4

Turen rundt muren gjør at tankene går mange hundre år tilbake og til hvor vanskelig det måtte være for en krigsherre og innta stedet. Du kan selv gå oppå muren i om lag 60 prosent av omkrets av gamlebyen.

Byen har blitt gjenoppbygget flere ganger. Den har blitt ødelagt av jordskjelv, den har vært herjet av brann og vært under beleiring. Under andre verdenskrig ble 40 prosent lagt i ruiner under et enkelt bombetokt 31. mars 1945, men heldigvis stoppet en amerikansk general, som tidligere hadde besøkt byen, den fra å bli helt ødelagt. Siden den gang har man gjort en nitidig jobb med å rekonstruere Rothenburg ob der Tauber.

I dag er byen et yndet turistmål. For første gang på min tur i Europa ble det mye turister. Allerede etter 200 meter, møtte jeg dette synet.

FullSizeRender-35
roth

Hva i all verden var så interessant at alle var helt oppslukt? Jo, det var to dukker i hvert sitt vindu som kommer frem hver time der den ene drikker øl. Vel, jeg syns det var mer fasinerende med turistene jeg.

Fender

Men stedet over alle steder innenfor murene er det jeg brukte som hovedbilde. Her går ei gate nedover mot et tårn mens den andre går rett frem mot et annet tårn, og dette motivet er et av de mest kjente fra Tyskland. En tysker sa til meg at dessverre var umulig å få tatt uten mennesker i det.

Men da blir jo bildet kjedelig syns nå jeg da. Det sa jeg ikke til ham. Døm selv, er er begge deler.

Med:FullSizeRender-27FullSizeRender-28FullSizeRender-30

Uten:

FullSizeRender-38

Det var både overskyet, litt blå himmel og det regnet hardt tre ganger. Været var ekstremt skiftende i de fem timene jeg var der. Litt sjarmerende, spesielt siden jeg sto varmt og tørt på bymuren da den verste skuren kom.

regn
regn1

Først som sist, Rothenburg ob der Tauber er et sted som du MÅ se og oppleve en gang i livet. Det er det så absolutt ingen tvil om. 

Her er noe flere bilder:

FSizeRender
FullSer
FullSizeRender-1
FullSizeRender-6
FullSizeRender-7
FullSizeRender-10
FullSizeRender-12
FullSizeRender-14
FullSizeRender
IMG_7108
IMG_7111
izeRender
llSizeRender
nde1r
r
Render
roth1
SizeRender
ullSizeRender

2 kommentarer om “Et himmelrike innenfor murene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s