Nyttårsfest med 200.000 mennesker

Stille og rolig hjemme med familien. Champis med dine nærmeste venner. Eller hyttetur i fjellheimen. Det finnes mange måter å feire en norsk nyttårsaften, men hva med å reise ut? Da kan jeg anbefale Porto på det varmeste.

La oss gå ett år tilbake i tid. Jeg hadde avsluttet noen herlige dager i Liverpool med gode venner og sett festfotball der favorittlaget hadde feid Arsenal og Newcastle ut av Anfield. Mens de dro hjem til Sunnmøre, satte jeg kursen sørover i Europa.

Planen var lenge Marokko, men i siste liten endret jeg det til Porto. Dit gikk turen på selveste nyttårsaften. Alene.

Men i havnebyen, som er av fem byer på den iberiske halvøya som er på UNESCO verdensarvliste (de andre er Barcelona, Valencia, Lisboa og Madrid), var jeg alt annet enn alene.

Nyttårsfeiringen er noe man tar svært seriøst i Portugal. Ved Avenida dos Aliadios samler titusenvis av mennesker seg. Levende musikk, mat og drikke dannet en fantastisk ramme før klokken slo ved midnatt.

isl-3
Et bilde av Capela das Almas to timer før klokken slo ved midnatt på nyttårsaften.
isl-4
Juledekorasjoner hang i gatene i sentrum av Porto.
isl-5
Et juletre av lys gjenspeiler seg foran rådhuset i Porto.
porto
Det nærmer seg midnatt i Porto og tusenvis av mennesker venter spent på fyrverkeriet.

Da eksploderte det over rådhuset i en fyrverkeri jeg aldri har sett maken til. Lysshowet var helt rått og man ble mest stående og måpe.

Selvsagt var det sild i tønne, for det ble hevdet at 200.000 mennesker var til stede. Og det var alt annet enn lett å sette et kamera på et stativ som ville gi meg brukbare bilder. Det ble derfor stående på en søppelcontainer. Og med så mye folk, så gikk som det måtte gå to minutter etter midnatt.

Champis flommet over både meg og kameraet. Mitt oppgitte blikk hjalp lite på feststemte 20-åringer. Det var bare å tørke bort det verste og fortsette å knipse bilder.

Det ble uansett en uforglemmelig feiring.

isl-12
Et nydelig fargespekter lyste opp himmelen i sentrum av Porto og så får man glemme at det sto en byggekran der…
isl-6
Det ble mye lys både på og over bakken da fyrverkeriet satte i gang i Porto.
isl-7
Tusenvis av mennesker hadde samlet seg på Avenida dos Aliadios i Porto for å bivåne fyrverkeriet som varte i 20 minutter.
isl-8
Rakettene i Porto ble sendt opp både fra bykontoret til høyre og rådhuset midt på bildet.
isl-9
Fargene lyser opp himmelen over rådhuset i Porto. Hotel Chique til venstre.
isl-10
Fyrverkeriet i Porto var av det imponerende slaget
isl-13
Men får nesten ikke nok av slike bilder…
isl-14
For hvert eneste bilde av fyrverkeri er jo forskjellig.
isl-15
Rett og slett et utrolig flott skue og det anbefales å dra til Porto for å se fyrverkeriet over rådhuset.
isl-16
Mitt siste bidrag fra det fantastiske fargespillet på himmelen i Porto.

Det var ikke til å unngå å bli mektig imponert på nytt da jeg ruslet samme sted klokken noen timer senere, for klokken halv elleve var det allerede ryddet opp igjen fra nattens fest.

Siste rest ble gjort mens jeg passerte.

isl-17
Disse tre er så å si ferdig med å gjøre rent etter nyttårsfesten.
isl-26
Denne karen hadde kanskje ikke fått nok etter nyttårsfesten eller kanskje var det for å reparere litt.
isl-27
Et lite bevis for at nyttårsfesten kunne man se i parken Jardim do Morro dagen derpå. I bakgrunnen renner Douro og i det fjerne kan man se broen Ponte da Arrabida.
isl-28
Ved det svært populære utkikkspunktet Miradouro da Serra do Pilar har man ryddet opp etter nyttårsfesten. De to kvinnene hadde kanskje akkurat avsluttet nachspielet…

Porto er en nydelig by og den er også et godt utgangspunkt for å utforske andre deler av landet, som små landsbyer inn mot grensen mot Spania eller søvnige feriesteder langs kysten. Om varme ikke er så viktig, så er januar et glimrende tidspunkt å dra på, for turistene er det få av.

Jeg fikk 14 herlige dager i vakre Portugal, et land jeg helt klart foretrekker foran middelhavslandene Tyrkia, Hellas, Kroatia, Spania og Italia. Man får et inntrykk av at deler av Portugal fortsatt får være litt fred for den store turiststrømmen, om man ser bort fra Lisboa, Porto og Algarve-kysten.

Vil du se mer av Portugal, så har jeg tidligere lagt ut bilder fra både soloppgang og solnedgang i Lisboa samt at jeg fikk kunstsjokk i Aveiro.

Her er en liten smakebit på hva Porto har å by på (flere bilder kommer i egen blogg):

isl-2
Porto sett fra utkikkspunktet Miradouro da Serra do Pilar hvor både kirken og klosteret ved samme navn hører til. Broen Ponte Luis I går over elven Douro.
isl-24
Husene langs Cais da Ribeira på nordsiden av Douro i Porto er et fascinerende skue.
isl-37
Det er flott tilrettelagt for både gående, joggende eller syklene langs eleven Douro. Broen Ponte da Arrabida ses midt i bildet.
por-31
Gatekunst preger også bybildet i Porto, og i det fotballgalne landet, er jo dette en passende variant. Og det er vel ikke tilfeldig at shortsen er merket CR7, som står for Cristiano Ronaldo.

5 kommentarer om “Nyttårsfest med 200.000 mennesker

 1. Fantsstiske bilda(som alltid), og må ha vært en uforglemmelig opplevelse☺
  Ett riktig godt nytt år ønskes dæ å dine❤

  1. Tusen takk 😀 var utrolig morsomt og en herlig kveld 😀 godt nytt år til deg og dine også 🙂

 2. Åh nå fikk jeg lyst til å se Porto istedenfor Albufeira nå i mai. Det blir min første tur til Portugal. Denne gang er jeg «5 hjul på vogna» og kan ikke gjøre som jeg vil 😂 når jeg reiser.Reiser med 4 venninner som bor i Dublin. Men gleder meg til sol, litt varme og å få sett litt av området der vi skal bo. Og for noen bilder du tar. Helt magiske. Trodde de jeg følger på ig, som tar bilder av heimplassen min på Nordmøre var fantastiske fotografer jeg, men….Gleder meg til å «reise» videre i bloggen din.

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Setter veldig pris på det. Porto er en nydelig by, men landet har så mye annet flott å by på, så det kommer til å bli en fantastisk tur uansett 😊

   1. Åhh så bra å lese. Utfartstrangen er så påtrengende at jeg teller dager. Har du noen tips for Albufeira eller dagsturer derfra hører jeg gjerne om det. Jeg får to dager for meg selv før de andre kommer, og tar gjerne en dagstur et sted, om det er noe fint å oppleve eller se.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s