Sto i kø i 6-7 dager!

Hater du kø mens du sitter i bilen? Klager om du må vente noen ekstra minutter eller sitter i en time i rushtrafikken? Da er du svært heldig i forhold til hva disse lastebilsjøførene var…

I september i fjor dro jeg på bilferie i Georgia. Og vi hadde vært i Stepantsminda (tidligere kalt Kazbegi) i ett døgn, men jeg og de to haikerne jeg plukket opp dagen før, Richard fra England og Nora fra Tyskland, var nysgjerrige på å se grenseposten ved Darialpasset som leder inn til Russland, før vi kjørte tilbake til hovedstaden Tbilisi via Georgian Military Highway.

Det var bare noen få km dit så en liten omvei gjorde ingenting. Selvsagt kom vi kun til den georgianske grenseposten. Den russiske var ikke en gang å se.

lof.jpg

Det var også full byggeaktivitet 300 meter fra grensen. Og hva er nå mer passende enn å bygge et kloster…

I mitt sin var det et merkelig sted å bygge det, men de hadde vel sine grunner.

Full
FullSizeRender-1
Munkene gidder ikke å gå…

Like etter vi hadde passert Stepantsminda på veien tilbake så møtte vi en kø. En sykt lang kø. Men heldigvis av typen vi kunne kjøre forbi.

Flere hundre lastebiler sto langs veien.

Dagen før da vi kjørte forbi køen inn til Stepantsminda tenkte jeg ikke så mye på saken, men på veien tilbake klarte jeg ikke å styre nysgjerrigheten. Jeg stoppet bilen for å finne ut mer om lastebilkøen. Fem sjåfører fra Armenia så ut til å ta livet med ro og hadde ikke noe imot at vi forstyrret dem.

ir-19
ir-18

Ikke så rart, for med en ventetid på seks-syv dager på å få komme inn i Russland, så hadde de tydeligvis ikke akkurat noe mot litt selskap.

Ventetiden og at om lag 40 lastebiler fikk krysse grensen hver dag var alt vi klarte å forstå via fingerspråk. Ingen av dem kunne et eneste ord engelsk.

Men gjestfriheten var stor. Den ene sjåføren hadde lastebilen full av armensk cognac og vi fikk ikke dra videre før vi fikk med oss en flaske av de edle dråpene.

IMG_6713
Richard og Nora med den armenske sjåføren og en flaske armensk cognac.

Jeg ville ikke gi meg, og stoppet ved flere sjåfører langs veikanten for å få noen flere svar. Men det spilte ingen rolle om de var russiske, ukrainske, hviterussiske eller georgianske, ingen kunne et ord engelsk.

Så det ble ingen svar denne dagen.

Jeg sjekket for orden skyld nyhetene på nettet, og fant kun en sak, hvor nyhetsstasjonen Rustavi skrev at ingen visste hvorfor det var slik…

Vel, men kan ikke få svar på alt. Uansett så var det et fascierende syn med flere kilometers kø.

Så om du sitter i kø i 20-30 minutters tid, så ta livet med ro, for du har absolutt ingen grunn til å klage.

bil
Et typisk syn i Georgia.
FullSizeRender-3
Det russiske paret fikk motorstopp 300 meter inne i Georgia. Så jeg og Richard måtte trø til.
ir-17
Starten på køen i det fjerne og det varte i flere kilometer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s