– Har ikke alltid vært et paradis

giet-2
Willem de Jonge er 89 år gammel. Hele livet har han bodd i det samme huset i en liten nederlandsk landsby. Etter et besøk er det lett å forstå at han aldri har ønsket å flytte selv om kona Geesje har gjort sine forsøk på overtale ektemannen.

– Dette er virkelig et paradis, sier Willem.

– Men det har ikke alltid vært slik, legger han til.

giet-10
Huset til Willem og Geesje.

Jeg har endelig kommet frem til første reisemål på bilferien i Europa. Og hva er mer passende da enn å besøke en landsby hvor det er umulig å bruke bilen…

I store deler av byen er alternativet enten båt eller å bruke beina.

Giethoorn heter den nederlandske landsbyen som er 3.229 kilometer fra startstedet mitt Tromsø. Landsbyen er også kjent som Nederlands svar på Venezia.

Den har i overkant av 2.500 innbyggere og har over 180 bruer…

Og det er kun i de senere år at en sykkelvei er bygget mellom alle husene slik at man ikke lenger er helt avhengig av båt.

giet-8

Det er umulig å ikke falle pladask med en eneste gang. Det er bare ufattelig vakkert. Og så velstelt. Det er nesten som man skulle tro at hvert et hus hadde hatt gartner på besøk dagen før. Ikke en eneste eiendom er ustelt.

Jeg la merke til paret de Jonge der de koste seg med te og aviser. Jeg spurte forsiktig en forbipasserende et par spørsmål og inni mellom hilste han heldigvis på paret på andre siden av kanalen.

Han fortalte så at de var de eldste som bodde her. Jeg lurte på om de snakket engelsk og om de kunne tenkte seg å snakke med meg.

Dessverre var det dårlig med engelsken, men han ble gjerne med som tolk. Erik Jorritsma lot trillebår være trillebår og vi gikk over broen og inn i hagen deres.

– Jeg har bodd her hele livet. Og kunne aldri tenkt å flytte herifra. Det er altfor vakkert her, sier Willem.

– Jeg har ønsket å flytte, men jeg fikk det ikke som jeg ville, sier Geesje, som har bodd i huset med sin ektemann i 63 år.

giet-5

Paradis. Det er det ingen tvil om at det er. Så utrolig stille og idyllisk. Kun vakker fuglesang høres. Men det er naturlig siden landsbyen er en del av en nasjonalpark.

– Vi legger ikke merke til at det er så stille. For vi jobber alltid med et eller annet i hagen, sier Geesje.

giet-7

Men livet i Giethoorn har ikke alltid vært en dans på roser.

– Livet var helt annerledes da vi var små. Da bodde jeg litt unna. Vi hadde ikke bil, da var det bare vann rundt her og det var tungvint å ta seg rundt om kring. Vi var lutfattige og jeg måtte jobbe ved siden av skolen samt at jeg måtte plukke opp drivved i kanalene på veien hjem fra skolen. Så måtte det tørkes for at vi skulle ha muligheten til å få varme i huset, sier Geesje.

– Alt skjedde via vannet før. Vi fikk levering fra både bakeren og slakteren. Dessuten var kysten bare 15 kilometer fra her i gamle dager og nå har det blitt bygget ut langt utover det. Men det er jo bare bra, for da slipper vi at vannet flommer over slik det gjorde før nesten hvert eneste år. Det er mye tryggere nå, sier Willem.

Jorritsma har bodd der i 13 år.

– Det er utrolig synd at bakeriet ikke bringer varene lenger. Det gjør at man må mer på butikken. Men jeg bruker ikke bil siden jeg bor her, det blir enten beina eller båt. Skal jeg ha noe som er litt tungt, eller frakte noe, så blir det alltid båt fra huset mitt, sier Erik.

Geesje ga meg også en omvisning i huset og det var som å gå tilbake mange tiår. Det er ingen tvil om de to hadde tatt vare på mye av de som har fulgt dem i et langt liv.

Det var utrolig hyggelig å møte en slik gjestfrihet. Er det rart man elsker å reise…

PS! En liten kuriøstitet. Byen har sluppet unna den store turistinvasjonen, men er av en eller annen grunn svært populær blant kinesere. Opp mot 200.000 kommer hvert år til Giethoorn.

Jeg besøkte også to andre landsbyer på min første dag, men vil skrive om dem ved et senere høve.

Her er en del flere bilder fra Giethoorn:

giet-11
giet-12
giet-13
giet-4
giet-9
giet-6
giet-16
giet
rype-3
giet-15
giet-14

3 kommentarer om “– Har ikke alltid vært et paradis

    1. Ja ha lyst å flytte umiddelbart. Tenk å bare sitte ute i en hage med en god bok og noe godt i glasset. Takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s